Rastući zahtevi potrošača, stalan rast odgovornosti obaveza trgovaca, usložnjavanje zahtjeva zakona i propisa, potencijalne katastrofalne razmjere posljedica nebezbedne hrane i globalizacija isporuke proizvoda je dovela do potrebe da organizacija svoje poslovanje prilagodi globalno prihvaćenim rješenjima saopštenim u okvirima standarda u vezi hrane.

Standardi koji definišu principe, modele sistema bezbjednosti i kvaliteta hrane i procese na kojima se zasnivaju, odnosno „dobre prakse“ kao što su identifikacija rizika u vezi sigurnosti i kvaliteta hrane i sprovođenje, praćenje i unapređivanje pripadajućih kontrola su od vitalnog značaja za bilo koju organizaciju koja se bavi proizvodnjom, trgovinom i distribucijom hrane.

Obuke iz domena standarda u vezi hrane (Food standards) se odnose na:

  • GLOBALG.A.P., ISO 22000:2018,
  • HACCP sistem bezbednosti hrane i zahteve HALAL-a, i
  • grupu GFSI standarda, uključujući IFS (International Food Standard), BRC (British Retail Consortium) i FSSC 22000 standard.

Zahvaljujući međunarodno prihvaćenoj prepoznatljivosti standarda u vezi hrane, potrošači imaju mogućnost da izaberu proizvođača koji poseduje – provjerenu i potvrđenu – visoku posvećenost sigurnosti i kvalitetu hrane.

Nivoi obuke

U zavisnosti od Vaše potrebe, naše obuke su prilagođene različitim nivoima obuka, koji vam omogućuju da postepeno i na najbolji mogući način ostvarite potrebne kompetencije.

A – Osnovne

B – Implementator

C – Interni provjerivač

D – eksterni provjerivač

E – Tranzicione obuke

Uslovi u kojima se obuke realizuju

Vi ste jedinstveni. Vaša organizacija je jedinstvena. Imajući to u vidu, obuke možemo održati u uslovima koje ćemo maksimalno prilagoditi vašim potrebama i vašoj pogodnosti, čime se ujedno i maksimiziraju ishodi učenja i treninga u okviru obuka. Izborom jedne ili kombinacijom nekoliko opcija navedenih u nastavku, izvođenje obuka se može realizovati sa karakteristikama i u okruženju koje vam najviše odgovara.

 

Materijali tokom obuka

Svi relevantni materijali potrebni za rad tokom obuka obezbeđuje ECOS-CERT i predaje se kandidatima tokom izvođenja obuke (u zavisnosti od programa obuke i karakteristike konkretnih materijala, oni se dostavljaju u cjelini, izvodu ili u segmentima, u štampanoj i/ili elektronskoj formi).

Evaluacija kompetencija i formalni ishodi obuka

Evaluacija rada kandidata se vrši tokom izvođenja obuke i tokom završnog testirana kandidata (putem evaluacije završnog testa, rezultata individualnih i/ili grupnih zadataka, usmene provjere, i sl.), po šemi i programu u skladu sa izabranim nivoom obuke.

Kandidati za koje se u procesima evaluacije ustanovi da su ostvarili kompetencije izabranog nivoa obuke ostvaruju: 

  • sertifikat o pohađanju
  • sertifikat o ostvarenim kompetencijama,
  • saplement sertifikata sa opisom ostvarenih kompetencija.